Opasły Tom Resta
W dniu 20.05.2023 odwiedziłam restaurację Opasły Tom Resta, która znajduje się na ulicy Wierzbowej 9 w Warszawie. Jest ona położona w pobliżu Ogrodu Saskiego. Możemy tam dojechać rowerem albo dojść na piechotę z Ogrodu Saskiego.
Restauracja ta inspiruję się tradycyjną polską kuchnią ale w interpretacji autorskiej kucharzy i właścicieli. Menu bazuje na lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą̨ z prowadzonego przez nas Rolniczego Targu w Fortecy. W pobliżu restauracji jest Opera Teatru Wielkiego. Po spektaklu możemy udać się tam na kolację lub na deser.
W restauracji możemy korzystać z obszernej karty z winami produkcji polskiej. Można też spróbować nalewek oraz miodów pitnych, w których specjalizuje się tradycyjne polskie gorzelnictwo.
Warszawska restauracja ma 260 metrów kwadratowych powierzchni i dwa poziomy. Mieści m.in. winotekę, fine-diningową, półotwartą kuchnię i... bar z czytelnią. Za wnętrze lokalu odpowiada pracownia BUCK.STUDIO."Kiedy w wieku lat 17, Marcin Kręglicki wymarzył swoją pierwszą restaurację, wrócił z wakacji z plecakiem książek kucharskich. Tak rozpoczęło się poznawanie świata przez kulinaria i opowieści o nich. Opasły Tom stworzyliśmy w dawnej księgarni Państwowego Instytutu Wydawniczego, więc mariaż kuchni i książek się pogłębił" - czytamy na stronie restauracji.
W 2020 roku, Opasły Tom został wybrany przez Wallpaper* Magazine, jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji świata. W 2022 roku Opasły Tom znalazł się na światowej liście 50 Best Discovery. To najbardziej prestiżowy konkurs restauracyjny, zorganizowany podobnie jak Oscary, gdzie znawcy branży głosują na swoje ubiegłoroczne odkrycia.
Jest to jedna z kilu restauracji w Warszawie stworzonych przez Agnieszkę Kręglicką i Marcina Kręglickiego- restauratorów którzy od ponad trzydziestu lat kreują warszawską scenę gastronomiczną. Są on właścicielami pięciu restauracji etnicznych, działu cateringu, twórcy Targu Rolniczego w Fortecy.
Polecam odwiedzić każdemu tą restaurację chociaż raz w życiu. Możemy tam spróbować dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, spróbować polskich win i miodów pitnych.