| Kategorie: wydarzenia
28 września 2019, 19:51
Rubenalia 2019
W pierwszym dniu imprezy były zorganizowane warsztaty rzemieślnicze, stoiska szkół hrubieszowskich, kącik warsztatów dla dzieci. Odbyły też się międzyszkolne potyczki żakowe o Buławę Króla Władysława Jagiełły. Był również konkurs wiedzy o grodzie Rubież. Zorganizowano warsztaty o następującej tematyce
· U złotnika” – wyplatanie biżuterii przy użyciu sznurków, koralików, kamieni, fasoli, owoców róży, itp.
· „U szwaczki” – wykonanie stroi z epoki (włóczka, sznurek, materiał, kwiaty),
· „U garncarza” – naczynia z epoki, lepienie w glinie, plastelinie, modelinie i różnych masach plastycznych,
· „U malarza” – kącik dla najmłodszych z kolorow ankami, kredkami itp. Punkt projektowania własnej przypinki, malowanie buziek,
· „U karczmarza” – pierogi tysiąca smaków ( soja, fasola, ser, kasza gryczana, szpinak) lepienie z uczestnikami.
Był też konkurs talentów.
W niedzielę był drugi dzień dni miasta.
Zaczął się on od oficjalnego otwarcia przez Burmistrza Miasta Hrubieszowa i przekazaniem kluczy do miasta przedstawicielom młodzieży. Odbył się również taniec uczestników imprezy z Zespołem Pieśni i Tańca Ziemi Hrubieszowskiej. W między czasie na stoiskach odbywała się prezentacja gmin oraz ich rękodzieła i wyroby regionalne. Podczas Rubienaliów gościli przedstawiciele miast partnerskich z Sokala i Włodzimierza Wołyńskiego na Ukrainie. Na stoiskach swoje wyroby prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin Uchanie, Mircze i Horodło, Miasto Hrubieszów, Hrubieszowski Dom Kultury, Klub Złotego Wieku, Klub Kolekcjonera. Tradycją Rubienaliów jest też konkurs na oryginalną potrawę. W tym roku była to potrawa z fasoli. Komisja w składzie Anna Wiśniewska, Joanna Błaszczak i Agata Gnieciak przyznały: I miejsce Czesławie Kumie z KGW Modryń Kolonia za pasztet z fasoli, II miejsce KGW Uchanie za pierogi z fasoli i grzybów, III miejsce Barbarze Podłowskiej z Klubu Złotego Wieku. Nagrody w konkursie wręczyła Burmistrz Miasta Hrubieszowa Marta Majewska. Na scenie odbywały się występy lokalnych zespołów. Oprócz występów, wręczono nagrody kulinarne i statuetki Hrubcia, które w tym roku przypadły:
· Kultura i nauka - Teatrowi Piosenki Młyn,
· Sport i rekreacja - trenerowi Antoniemu Czerniakowi, w którego imieniu nagrodę odebrał prezes MKS Unia Hrubieszów - Jarosław Łukiewicz,
· Działalność społeczna i charytatywna - ks. Witoldowi Bednarzowi, w jego imieniu statuetkę odebrali przedstawiciele Rowerowego Biznes i filantropia - Robertowi Maciejczykowi, w którego imieniu nagrodę odebrała córka.\
Dla dzieci dodatkowo była zjeżdżalnia, zamek dmuchany.
Obchody zakończył koncertu 2 lokalnych zespołów :
- Energy Girls
-Gośka
Imprezie towarzyszył Hrubieszowski Festiwal Smaków
Do Hrubieszowa przyjechały następujące FOOD TRAKI:
· Browar Czarter przyjedzie do nas z Mielca. Posiada bogatą ofertę piw zarówno klasycznych nowofalowych i inspirowanych owocami
· Na festiwalu odwiedzi nas również Szaszłykarnia.pl! Jest to rodzinna firma serwująca szaszłyki ze schabu najwyższej jakości. Tak wielkich i pysznych szaszłyków chyba jeszcze nie widzieliście!
· Rubicon Coffe - Sajniak i Kleczkowski Oczywiście na takiej imprezie nie może zabraknąć dobrej kawy a ta będzie z porządnego kolbowego ekspresu we wszystkich odmianach. Ponadto pyszne lemoniada
· Pasibus największa legenda polskiego StreetFoodu Zaczynali od Food Trucka, teraz mają kilka Food Trucków i sporo lokali w największych polskich galeriach. Czy odnieśli sukces? Chyba największy na całym streetfoodowym rynku. Są obecni w rodzinnym Wrocławiu, Lubinie, Warszawie, Łodzi, Gdańsku i wielu innych miastach, gdzie podbijają serca i podniebienia mieszkańców. Ich profil na Facebooku ma 193 tysięcy fanów. A Pasibusy o sobie mówią bardzo skromnie: „Naszą misją jest dostarczanie naszym klientom burgerów najwyższej jakości, które przyrządzane są na bazie autorskich receptur oraz sosów ze składników od lokalnych dostawców. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty były nie tylko smaczne, ale także swoim wyglądem cieszyły oko. Wszystko co robimy, robimy z pasją.”
· SMAKI ULICY zapraszają na grillowane ciabatty, z wysokiej jakości sezonowaną wołowiną, to wszystko w akompaniamencie świeżych warzyw oraz autorskich sosów! Na sam widok zdjęć cieknie ślinka!
· Na festiwalu będzie mogli spotkać Zkuryczyzbyka Food Truck Będą serwowali dla Was przepyszne jedzenie, wszystko z najwyższej jakości składników!. Ich sztandarowym produktem jest soczysty wołowy burger . To jak z kurczaka czy z byka? Chrupiąca bułka, mnóstwo ciągnącego się sera i pysznych dodatków, sosy.
· Zapiekanka, któż jej nie lubi? Czy wiecie, że to najbardziej polski koncept street foodowy ? Food to Go Zapiekanki zapraszają!
· Do Hrubieszowa przyjedzie Załoga która zabierze Was w rejony kuchni Tex-mex Mr.TexMex Fire & Spice. Smak Meksyku to Ich największa pasja. Zamiłowanie do ostrych sosów to już totalna obsesja
· Donuts Mini Pączki produkowane na miejscu na bazie jogurtu naturalnego podawane na ciepło ze smakowymi polewami, cukrem pudrem i posypkami Skok Na Wok - Food Truck już w ten weekend w Waszym mieście!
· Makaron z woka to kwintesencja południowo- wschodniej Azji. To najbardziej uliczne danie Bangkoku, Ha Noi czy Sajgonu. Więc i w Hrubieszowie na naszej imprezie nie może go zabraknąć. Azjatycki makaron chow-mein ze świeżymi dodatkami.
· Świder Food Truck- czyli kuchnia żydowska z Otwocka Ten Food Truck jest wyjątkowy głównie ze względu na kuchnię, którą serwuje. Jest to fantazja na temat kuchni żydowskiej niezwykle popularnej w przedwojennej Polsce. Delikatny zapach czosnku unosił się po ulicach wielu przedwojennych polskich miast, gdzie mieszkało wielu Żydów. Przed wojną gęsi pipek czy czulent były tak popularne jak dzisiaj turecki kabab czy włoska pizza. Świder Food Truck to pewna uwspółcześniona fantazja na temat przedwojennych smaków polskich miast.
· Ale Fryta to frytki chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku bo o nich mowa lubi je KAŻDY a jeszcze jak są robione przez Ale Fryta to już jest pycha. Do tego pyszne sosy rodem z Belgii. A jeżeli Ty nie lubisz frytek - postaw na Finger food: - kalmary -krewetki -stripsy
· ROTI FoodTruck to wszystko co najlepsze z Dalekiego Wschodu. Klasyka Japonii - Ramen - zupa z makaronem, mięsem, jajkiem i wieloma innymi dodatkami. Dla osób lubiących ostre klimaty tajska ostra z krewetkami i grzybami shitake. Sushi wrap z kurczakiemlub krewetkami oraz wersja wege, fushion, który może zaskoczyć każdego zarówno miłośnika, jak i nowicjusza ryżowych rolek. Pierożki Gyoza z kurczakiem i warzywami to popularne danie w wielu krajach Azji. Chrupiące chińskie mini sajgonki z warzywnym wnętrzem. Spragnieni też nie będą pominięci - tajskie Mogu-Mogu i koreański Milkis zawsze na pokładzie. A na dodatek sałatka Wakame, bo kto by nie chciał spróbować wodorostów?
Uważam że takie imprezy są dobrą i ciekawą formą spędzenia czasu. Dzięki festiwalowi można było spróbować dań z kilku kuchni świata gdzie na co dzień nie mamy takiej możliwości. Każdy znalazł coś dla siebie.