Archiwum kwiecień 2021


Festiwal roślin
Autor: olalubawska | Kategorie: wydarzenia 
27 kwietnia 2021, 20:30

W dniu 25.04.2021 byłam na Festiwal Roślin który odbywał się w Warszawie w centrum handlowo-usługowym Koneser pry ulicy Plac Konesera 03.

Festiwal te odbywał się w dniach 24-25.04.2021.

Na festiwalu można było nabyć róże gatunki roślin i ziół.

Były tam kwiaty tropikalne oraz rzadko spotykane w kwiaciarniach.

Kwietny tam sprzedawane były wolne od chorób i szkodników.

W większości te kwiaty były nabyte  od hodowców,  wpływało to na ich lepszą jakość  i niższą cenę niż w sklepie.

Każdy mógł znaleźć cos dla siebie.

Festiwal ten przyciągnął  wielu  mieszkańców stolicy.

Uważam że takie wydarzenia powinny być organizowane.

Jest to ciekawa forma spędzenia czasu oraz pretekst do wyjścia z domu i spędzania czasu na dworze.

Warsztaty
Autor: olalubawska | Kategorie: wydarzenia 
11 kwietnia 2021, 20:07

Warsztaty

W dniu  10.04.2021 uczestniczyłam w Warsztatach Kulinarnych, które odbywały się w Placu Mała Wieś.

Obiekt ten znajduje się w miejscowości Belsk Duży.

Pałac ten  jest  położony około 50 km do Warszawy

Warsztaty  te prowadził Sebastian Olma. Jest on zwycięzcą 2 edycji programu Top Chief.

Pracował on w kilku restauracjach w Polsce i na świecie, między innymi w restancji: Restauracji Toma Aikensa, Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Kafe Zielony Niedźwiedź, „Sketch w Teatrze Wielkim”

Podczas warsztatów przyrządzaliśmy   potrawy z karty dań restauracji.

Na początek jako  przystawka był tatar  z łososia  z awokado,  ziołami oraz grzankami z masłem czosnkowym.

Jako drugie danie przyrządziliśmy risotto z ośmiornicą oraz warzywami.

Na danie główne była podana polędwiczka wołowa z karmelizowaną marchewką, grillowanymi boczniakami oraz pieczonymi ziemniakami.

Na deser były bezy z masą  z masą budyniową oraz owocami.

Ostatnim punktem programu było samodzielne przyrządzenie pizzy opiekanej w specjalnym piecu do pizzy.

 

Bardzo podobały mi te warsztaty. Można tam zjeść ciekawe dania których zazwyczaj nie gotujemy w domu z powodu  braku czasu albo braku składników potrzebnych do ich przyrządzenia.  Na takich warsztatach można nauczyć się jak przyrządzać różne ciekawe dania i desery, poznać triki mistrzów kuchni.

Oprócz wiedzy teoretycznej można zdobyć wiedzę praktyczną na temat gotowania.

Dodatkowym atutem była osoba samego kucharza. Jest on osobą bardzo kontaktową,  nie wywyższa się, ciekawie opowiada o kuchni oraz  dzieli się ciekawostkami  związanymi  z jego pracą kucharza        w różnych miejscach.  Nie krzyczy jeśli komuś coś nie wyjdzie tylko cierpliwie tłumaczy.

Polecam każdemu takie warsztaty. Warto pójść na takie warsztaty chociaż raz  w życiu.

Dzięki udziałowi w takim wydarzeniu spróbujemy smaczne potrawy, dowiemy się jak je przyrządzać.