Warsztaty
W dniu 10.04.2021 uczestniczyłam w Warsztatach Kulinarnych, które odbywały się w Placu Mała Wieś.
Obiekt ten znajduje się w miejscowości Belsk Duży.
Pałac ten jest położony około 50 km do Warszawy
Warsztaty te prowadził Sebastian Olma. Jest on zwycięzcą 2 edycji programu Top Chief.
Pracował on w kilku restauracjach w Polsce i na świecie, między innymi w restancji: Restauracji Toma Aikensa, Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Kafe Zielony Niedźwiedź, „Sketch w Teatrze Wielkim”
Podczas warsztatów przyrządzaliśmy potrawy z karty dań restauracji.
Na początek jako przystawka był tatar z łososia z awokado, ziołami oraz grzankami z masłem czosnkowym.
Jako drugie danie przyrządziliśmy risotto z ośmiornicą oraz warzywami.
Na danie główne była podana polędwiczka wołowa z karmelizowaną marchewką, grillowanymi boczniakami oraz pieczonymi ziemniakami.
Na deser były bezy z masą z masą budyniową oraz owocami.
Ostatnim punktem programu było samodzielne przyrządzenie pizzy opiekanej w specjalnym piecu do pizzy.
Bardzo podobały mi te warsztaty. Można tam zjeść ciekawe dania których zazwyczaj nie gotujemy w domu z powodu braku czasu albo braku składników potrzebnych do ich przyrządzenia. Na takich warsztatach można nauczyć się jak przyrządzać różne ciekawe dania i desery, poznać triki mistrzów kuchni.
Oprócz wiedzy teoretycznej można zdobyć wiedzę praktyczną na temat gotowania.
Dodatkowym atutem była osoba samego kucharza. Jest on osobą bardzo kontaktową, nie wywyższa się, ciekawie opowiada o kuchni oraz dzieli się ciekawostkami związanymi z jego pracą kucharza w różnych miejscach. Nie krzyczy jeśli komuś coś nie wyjdzie tylko cierpliwie tłumaczy.
Polecam każdemu takie warsztaty. Warto pójść na takie warsztaty chociaż raz w życiu.
Dzięki udziałowi w takim wydarzeniu spróbujemy smaczne potrawy, dowiemy się jak je przyrządzać.